Legyen az névnap, születésnap, ballagás vagy esküvő, a virágkompozícióknak tényleg csak a fantázia szabhat határt, de azért néhány alapvető tudnivalóval mi is segítünk, hogy mind az ünnepelthez, mind az alkalomhoz megfelelő virágcsokorral kedveskedhessen.

 

 

Virágot a virágnak!

Első szempont: kinek visszük a virágot? Nem mindegy, hogy nőnek vagy férfinek, kislánynak, felnőtt hölgynek vagy nagymamának készül az a virágcsokor vagy virágkosár. Fiatalabbaknak választhatunk élénkebb, színesebb virágot, míg idősebbeknek a pasztell, visszafogottabb tónusokat, férfinak pedig általában a hűvösebb, sötétebb színek dominálnak.

Fontos azt is tudni, mennyire legyen tartós a csokor és mennyi időt kell víz nélkül kibírnia.

A virágcsokor összeállítása előtt érdemes tudakozódni arról, hogy ismerősünknek melyik virág a kedvence, vagy épp melyik növény, virág illatára érzékeny, netán allergiás.

 

Alkalmi virágcsokor típusok

Az alkalmi virágcsokor megjelenése koronként és a divatnak megfelelően is változik. A legnépszerűbbek az 1-3-5 szál virágból összeállított, kiegészítő zölddel, szalaggal, színes papír mandzsettával kötött úgynevezett egyszerű virágcsokrok. Közkedveltek a kerek csokrok is, ide tartoznak a félgömb vagy kúpos formájúak, vagy a mezei, kerti virágokból készülő bokréták.

Az alkalmi virágcsokrok ünnepi jellegét fokozhatják a jeles naphoz, évszakhoz illő hangulatteremtő és jelképes növényi kiegészítők, szimbólumok, úgy mint számok, szalagok, formák. Egy Valentin-napi csokorban hangsúlyos a piros, a rózsaszín virág, gyakori a szív formájú lufi, szalag, és a plüss figura.

Az anyák napi virágcsokornál is gyakran használunk szívformát akár kötésnél, akár a kiegészítők terén. A ballagási csokor általában egyoldalas, karra fektethető, szalagdíszük széles, míg az évfordulóknál a virágok számában is illeszkedünk a jubileumi számhoz.